ASIGURARI RCA

Ce este asigurarea obligatorie RCA si de ce este obligatorie?

Sa incepem prin a da definitia unei asigurari RCA: este o asigurare obligatorie pentru autovehiculul pe care-l aveti si are scopul ca in cazul producerii unui accident, persoanei pagubite sa i se poata plati costul reparatiei masinii indiferent de situatia materiala a persoanei care a provocat accidentul. Concluzia este simpla: asigurarea RCA este extrem de folositoare atat pentru persoana care a cauzat accidentul, cat si pentru cea a carei masina a fost avariata.

Destul de putine persoane cunosc acest lucru, dar daca sunteti interesat de incheierea unei asigurari RCA pentru un autovehicul nou, puteti face acest lucru chiar la vanzator, lucru care va permite sa beneficiati de protectia oferita de asigurare chiar de la primul kilometru parcurs. In cazul in care masina pe care doriti sa o achizitionati nu este noua, este bine sa stiti ca asigurarea RCA a vechiului proprietar nu poate fi folosita de dvs. asa ca trebuie sa incheiati o noua asigurare RCA intr-un interval de timp cat mai scurt. De fapt, in aceasta situatie numarul provizoriu nu poate fi eliberat decat atunci cand noul proprietar demonstreaza ca si-a cumparat o polita de asigurare RCA.

Contractul pentru asigurarea RCA se incheie la orice societate de asigurare care este autorizata, polita eliberata clientului atestand atat faptul ca s-a platit prima de asigurare, cat si termenul de valabilitate a politei. Evident, este responsabilitatea clientului sa reinnoiasca polita asigurarii RCA la termen; exista site-uri specializate care va pot reaminti ca polita dvs. va expira in curand, trimitandu-va un email sau dandu-va un telefon cu cateva zile inainte de data limita. In cazul in care sunteti interesati sa beneficiati de acest serviciu gratuit, completati datele necesare in caseta din coltul din stanga sus al paginii si veti scapa de aceasta grija.

Spre deosebire de asigurarea CASCO, asigurarea RCA poate acoperi doar costul reparatiilor care nu depasesc o anumita suma, stabilita conform legilor aflate in vigoare pe teritoriul Uniunii Europene. Totusi, anumiti asiguratori pot stabili sume asigurate mai mari decat minimele impuse de Uniunea Europeana, crescand astfel gradul de protectie al clientilor pe care-i au; deseori acest beneficiu se regaseste in pretul ceva mai mare al asigurarii.

Acesta este, de altfel, primul sfat pe care vrem sa vi-l oferim: nu alegeti neaparat cel mai mic pret al asigurarii. Preturile pot diferi destul de mult de la o societate de asigurari la alta, asa ca apelarea la un broker pentru a verifica rapid mai multe oferte este mai mult decat recomandata.

Conform legislatiei in vigoare, proprietarii de autovehicule care nu incheie o polita de asigurari RCA sau nu-i prelungesc valabilitatea sunt pasibili de amenda; in plus, certificatul de inmatriculare al autovehiculului va fi retinut, asa ca masina nu va mai putea fi folosita pe niciun drum public. Mai mult, in cazul in care sunteti implicat intr-un accident si nu detineti o polita de asigurare RCA, veti fi nevoit sa suportati toate costurile aferente pagubelor produse.

O alta recomandare importanta: alegeti intotdeauna un broker de asigurari atunci cand aveti nevoie de o asigurare RCA; acest lucru va permite sa comparati mai multe oferte, in loc sa fiti nevoit sa alegeti o polita care doar pare a fi cea mai buna.

Nimeni nu isi doreste acest lucru, dar accidentele pot aparea deseori fara ca noi sa avem vreo vina. In cazul producerii unui astfel de eveniment nedorit este bine sa retineti cat mai multe informatii, incepand cu seria si numarul asigurarii RCA a celuilalt vehicul care a fost implicat in accident, data, ora si locatia exacta, marca si numarul sau numerele de inmatriculare ale autovehiculelor care au fost implicate in accident, numele si numerele de telefon ale soferilor si ale martorilor, etc.

In functie de gravitatea accidentului fie se va da o declaratie la Politie, fie se va completa un formular de constatare amiabila, prevedere ce a intrat in vigoare la jumatatea anului 2009 si se aplica in cazul accidentelor usoare, care nu implica nicio vatamare corporala. Evident, atunci cand s-a produs un accident grav sau atunci cand sunt implicate trei sau mai multe autovehicule, deplasarea la cea mai apropiata sectie de Politie este absolut necesara.

In general, companiile de asigurari sunt destul de flexibile, permitandu-le proprietarilor autovehiculelor sa isi repare masinile fie la un service auto partener, cu care asiguratorul are un contract direct, fie la unitatea service aleasa de client, caz in care acesta va recupera ulterior de la asigurator banii cheltuiti pentru repararea masinii. Exista, bineinteles, si optiunea (rareori folosita) a repararii autovehiculului in regie proprie, caz in care asiguratorul va evalua costul reparatiei, oferind suma pe care a calculat-o, fara a depasi insa valoarea inscrisa in contractul asigurarii RCA.