Asigurare de viata

O polita de asigurare de viata este poate cel mai important contract de asigurare pe care il veti semna vreodata deoarece va angajeaza sa achitati prime de asigurare o lunga perioada de timp, de pana la 30 ani, si trateaza evenimente deosebit de importante din viata Dvs: fie nasterea unui copil, majoratul sau casatoria acestuia, fie implinirea varstei de pensionare, fie un accident sau chiar deces.

Din fericire, exista in Romania asiguratori de renume international, care ofera pe termen lung atat siguranta si seriozitate, cat si produse de asigurare competitive: asiguratori precum Allianz-Tiriac Asigurari SA, Aviva, AZA, Generali, Uniqa, sau chiar Vienna Insurance Group prin BCR Asigurari si/sau Omniasig (i-am enumerate in ordine alfabetica)

Sfat 1: In nici un caz nu ar trebui sa semnati o polita de asigurare de viata fara a analiza, alaturi de un specialist independent de o companie de asigurari ( specialist care sa va asiste si sa va ajute in analiza obiectiva a a ofertelor primite ) cel putin trei oferte de la trei asiguratori de renume, de preferinta de talie internationala.

Sfat 2: este foarte important sa identificati exact nevoia dvs. prioritara: fie protectie, fie economisire.

Daca va doriti in primul rand protectie, exista polite de asigurare care ofera doar protectie pentru riscurile biometrice (accident, invaliditate totala sau partiala din accident sau boala, deces din accident sau din orice cauza). Acest tip de asigurare, solicitat de obicei de catre banci la accesarea unui credit, nu este scump si chiar puteti avea sume asigurate mari pentru prime de asigurare modice. Prima de asigurare variaza mult in functie de varsta si starea de sanatate a persoanei care solicita o astfel de polita. Acest tip de asigurare functioneaza ca o asigurare CASCO: daca se intampla ceva neplacut, compania de asigurari plateste; daca nu, ramaneti cu o cheltuiala efectuata, din prima de asigurare nu se recupereaza nimic.

Daca va doriti in primul rand economisire, exista si polite care imbina protectia cu economisirea, punand accentul in mod special pe economisire. Marele avantaj al acestor polite este ca la maturitate, compania de asigurari va returneaza valoarea contului de economisire, valoare care ar trebui , in cazul ideal, sa fie cel putin egala cu tot ceea ce ati platit. In astfel de situatii, trebuie sa intelegeti si sa acceptati ca prima pe care dvs. o platiti se imparte in prima de risc ( si care reprezinta cheltuiala la fel ca in cazul politelor care ofera exclusiv protectie) si in prima pentru economisire/investire. Cu cat suma asigurata este mai mare, cu atat cheltuiala cu protectia este mai mare, iar suma pentru economisire/investire este mai mica. Iata de ce trebuie sa analizati cu atentie estimarile, de cele mai multe ori optimiste, facute de catre companiile de asigurari.

Sfat 3: nu confundati asigurarea de viata cu o pensie private! Asa cum am descris mai sus, orice polita de asigurare de viata cu componente de economisire, are si o componenta de protectie (cel putin pentru riscul de deces ) iar aceasta protectie reprezinta un cost. Spre deosebire, o pensie private facultativa nu presupune acest cost, toti banii mergand catre economisire prin investire si acumulare. Mai mult decat atat, fondurile de pensii functioneaza dupa alta legislatie, mult mai sigura si restrictiva, care presupune existenta unei banci depozitare autorizate, a unor marje minime de rentabilitate a fondului de pensii, si altele. In concluzie, identificati cu atentie atat ceea ce va doriti, cat si mijloacele pentru atingerea scopului Dvs.

Sfat 4: in situatia in care sunteti obligati de catre o banca sa incheiati o polita de asigurare de viata pe durata derularii unui contract de credit, este bine sa stiti ca banca nu va poate impune o anumita companie de asigurari. Va pot oferi in schimb o lista cu asiguratorii agreati, iar dvs. puteti alege din acea lista cea mai buna solutie, consiliat fiind de catre specialistii nostri.