ASIGURARE RISCURI FINANCIARE

Necesitatea asigurarii riscului financiar s-a nascut ca urmare a relatiilor economico-financiare dintre agentii economici atat pe piata nationala, cat si pe cea internationala. Prin aceasta asigurare creditorul se asigura de abilitatea de plata a debitorului.

Riscurile financiare sunt:

riscuri politice (sunt evenimente social-politice, independente de vointa clientului, care impiedica debitorul (clientul) sa-si onoreze obligatiile fata de creditor (furnizor)
riscuri valutare (amintim riscul de schimb valutar, riscul fluctuatiei ratei dobanzii)
riscuri economice (vizeaza situatia financiara a clientului)
riscuri de forta majora (ca urmare a unor fenomene naturale cumparatorul poate ajunge in situatie de insolvabilitate)

Formele asigurarii financiare sunt:

  • asigurarea creditelor
  • asigurarea de fidelitate
  • asigurarea de garantii
Prin asigurarea de credite, furnizorul, producatorul, comerciantul se protejeaza de eventualele pierderi financiare, ca urmare a insolvabilitatii clientului, cumparatorului.

Formele creditelor sunt:

credite interne:
Protejeaza vanzatorul fata de riscul de insolvabilitate a cumparatorului sau protejeaza banca fata de riscul de insolvabilitate a solicitantului creditului.
In cazul acestei asigurari, suma asigurata poate fi determinata de cifra de afaceri a asiguratului sau de numarul tranzactiilor cu parteneri nominalizati.
credite externe:
Obiectul acestei asigurari poate fi: prestari servicii, executari de lucrari, livrare de marfuri, cesiune de brevete si licente catre parteneri externi.
De regula partile contractante convin, prin contract, asupra unui decalaj intre momentul platii si cel al livrarii produsului, prestarea serviciilor. Altfel spus, furnizorul acorda un credit cumparatorului extern, asumandu-si riscul exportului pe credit, dar si efectele de trezorerie ale operatiilor de export, cu plata la termen.
Prin asigurarea de credite externe se acopera riscuri premergatoare semnarii contractului si riscuri ulterioare semnarii contractului.
Contractul de asigurare pentru credite externe intra in vigoare, in cazul asigurarii creantelor rezultate din vanzari de bunuri, la data la care s-a efectuat prima livrare de bunuri si drepturile asupra acestora au trecut asupra cumparatorului extern, iar in cazul asigurarii creantelor rezultate din prestari de servicii, la data la care a inceput prestarea.
Suma asigurata se exprima in valuta in care s-a incheiat contractul comercial si nu poate depasi valoarea facturii externe.